ajax loader container

Despre noi

 

     Intr-un cadru pitoresc la 1.1 km - 1.8 km distanta de statia de telescaun Borsa Hotel Paltinis  ofera oaspetilor sai cele mai bune conditii de cazare si sejur.

 

    Aici, asezat in inima naturii Complexul Paltinis capata intelesul cuvantului deosebit, o zona mirifica ce  ofera o priveliste unica a muntilor Rodnei si Maramuresului.

 

Localizare orasului Borsa

Borsa se afla la 47°39′ latitudine nordica si 24°39′ longitudine estica.
Altitudinea localitatii fiind la Valea Hotarului 617 m, in centrul orasului 673 m., iar in complexul turistic, la Gura Fantanii 823 m.
Intr-o descriere a localitatii Borsa din anul 1941 se aminteste ca aceasta comuna rasfirata si risipita are o lungime de 59 km şi o latime de 35 km.
Localitatea Borsa se Intinde azi pe o suprafata de 47482 ha, avand o populaţie de 29000 locuitori.

Cai de acces Borsa

Cai de acces Arterele rutiere – DN 18 (Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Viseu de Sus –Moisei – Borsa – Prislop – Sesuri) si DN 17 C (face legatura cu Bistrita, Nasaud si Dej) – asigura accesul in zona. DN 18 face legatura peste Pasul Prislop cu DN 17 – Suceava – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrita.

In interiorul zonei, exista o serie de obiective interesante, care prin folosirea drumurilor forestiere existente sunt accesibile turistilor.
Regiunea Borsa este accesibila si printr-o o cale ferată linia : Salva – Viseul de Sus – Sighetu Marmatiei cu legatură la Borsa. Din pacate de cativa ani, C.F.R.-ul a sistat transportul de calatori pe ruta Viseu - Borsa, aceasta fiind preluată de transportul I.R.T.A. cu autobuze sau maxi-taxi.

Calea ferata cu ecartament ingust care asigura accesul pentru exploatarile forestiere in zona VaserNovat, a devenit şi o cale de acces pentru turisti, garniturile de tren fiind prevazute cu vagoane pentru calatori (vagoane platforma sau vagoane inchise).

Relieful orasului Borsa

Relieful zonei Borsa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel. Inaltimile care se intalnesc in zona tin de trei formatiuni muntoase: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si Muntii Tibau. Acesti munti inconjoara o depresiune si sunt asezati ca adevarate ziduri naturale de cetate, aici se poate aminti o ramura industriala importanta a regiuniii mineritul din zona Baia Borsa.
Muntii Rodnei se intind pe o distanta de 40 km de la est la vest si au doua varfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu (2303m fiind cel mai inalt din Carpatii Rasariteni).


Cel mai inalt varf din Muntii Maramuresului, este varful Toroiaga (1929,9 m) la poalele caruia este situat cartierul Baia-Borsa (apartinand orasului).
La sud, hotarul orasului Borsa este marginit de culmile Muntilor Rodnei, cu vf. Pietrosul, vf.Negoiescul Mare si vf. Repezii. Vf. Pietrosul (2303 m) desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud.In partea de rasarit se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are hotar cu Bucovina, mai precis cu judetul Suceava.


In partea nordica, dincolo de vf. Toroiaga, Borsa are hotar cu Ucraina, iar spre N-V hotar cu Viseu de Sus despartit de acesta prin Valea Vaserului - Valea Raului , iar de comuna Moisei o desparte Izvorul lui Dragos.

 

Toate drepturile sunt rezervate